Dni

Gdzie?

Lotnisko Aeroklubu Pomorskiego (EPTO), Toruń, Kujawy Pomorze, Polska

Puchar Gordon BENNETTA

Gordon BENNETT Cup to najstarsze i najbardziej prestiżowe zawody lotnicze na świecie

Pierwszy start odbył się w 1906 roku w Paryżu przy ponad 200 000 publiczności. Tradycją jest, iż zwycięski kraj ma przywilej organizacji kolejnej edycji zawodów. Ostatni Puchar Gordon Bennetta w Polsce odbył się 1936 roku, a ostatni raz przed wojną wygraliśmy w 1938.

Niestety, ze względu na wybuch II wojny światowej zawody te anulowano. Po wojnie Puchar Gordon Bennett’a wznowiono w 1983 i polska załoga ponownie go wygrała, jednakże ze względu na sytuację polityczną zawody w 1984 odbyły się w Szwajcarii. Na kolejne zwycięstwo Polski musieliśmy czekać aż 35 lat - w 2018 Polska Reprezentacja wygrała 62 edycję Pucharu Gordon Bennetta i po 84 latach zawody miały powrócić do Polski do Wrocławia, jednakże z powodu pandemii koronawirusa Sars-Cov-2 zawody zostały przeniesione na rok 2021, a start odbędzie się z lotniska Aeroklubu Pomorskiego w Toruniu.

Program

64 Pucharu Gordon Bennetta – Mistrzostw Świata w lotach długodystansowych balonów gazowych

Data Opis
19.08 Ceremonia otwarcia
20.08 Początek eventu Gordon Bennett, oraz I slot do startu balonów
21.08 Event Gordon Bennett, oraz II slot do startu balonów
22.08 Event Gordon Bennett, oraz III slot do startu balonów
27 lub 28.08 Zakończenie zawodów i wręczenie nagród

Lokalizacja

Lotnisko toruńskie wybudowano w latach 1912–1913. Bezpośrednio po pierwszej wojnie światowej swoją siedzibę miał tam 1 Batalion Balonowy. Lotnisko posiada 2 betonowe pasy startowe (o długości 1269 i 1190 m), płytę postojową, drogi kołowania do stacji paliw oraz budynki Aeroklubu Pomorskiego: hotel, restaurację, wieżę kontroli lotów oraz zmodernizowane hangary. W tym roku teren Aeroklubu Pomorskiego będzie do dyspozycji uczestników 64 Pucharu Gordon Bennetta.

Sponsorzy | Partners

Kontakt | informacja